Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Μια φορα και εναν καιρο ηταν...η ζωη!



Σίγουρα οι μεγαλύτεροι και κάποιοι μικρότεροι σε ηλικία θα θυμόσαστε την εκπαιδευτική σειρά: Μια φορά κι έναν καιρό ήταν... η Ζωή ή αλλιώς στα γαλλικά (Il était une fois... la Vie). Μέσα από αυτή μάθαμε πολλά για το ανθρώπινο σώμα.. από τη γέννηση του μέχρι το θάνατο. Γνωρίσαμε με τη μορφή κινουμένων σχεδίων τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα λευκά και τα αιμοπετάλια, μάθαμε πως ενεργοποιείται ο οργανισμός σε μία εισβολή μικροβίων για το δέρμα, για το ήπαρ, για τα νεφρά, τον εγκέφαλο και για τόσααα... πολλά πράγματα.




Η σειρά ήταν γαλλικής παραγωγής και προβλήθηκε το 1986 Στην Ελλάδα προβλήθηκε στην ΕΡΤ-1 το 1990. Η ίδια εταιρεία που ευθύνεται για τη σειρά Μια Φορά Κι ενα καιρό (Il était une fois... la Vie) δημοσίευσε αργότερα και άλλες δύο σειρές: ο άνθρωπος (1978) και το Διάστημα (1982).

Το ανθρώπινο σώμα παρουσιάζεται ως μία κοινωνία με τα ερυθρά αιμοσφαίρια ως κουβαλητές των μορίων οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα, με τον παππου των ερυθρων αιμοσφαιριων να δανείζει τη φωνή του ο Σπυρος Μπιμπιλας, τα λευκά έχουν ρόλο αστυνομίας με τον Λοχαγό Πιερο και τη Υπολοχαγος Ψι. Με το ρομποτάκι ως αρχηγος των αντισωματων με τη φωνή της Αννέτας Παπαθανασίου. Το δασκαλο με τη φωνή του Σοφοκλη Πέππα και αφηγητης το Μηνα Χατζησάββα.


Κατεβαστε και δειτε τα επεισοδια  πατωντας ΕΔΩ