Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Μπλεκ-Εικονογραφημενο Περιοδικο



Το δημοφιλές περιοδικό  Μπλεκ που τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί σε μηνιαία "συλλεκτική" μορφή εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στα περίπτερα της Ελλαδος  τον Ιούνιο του 1969, προερχόμενο από την γειτονική Ιταλία, καρπός των διάσημων δημιουργών Sartoris, Sinchetto και Guzzon ("EsseGesse") οι οποίοι εμπνεύστηκαν το 1954 τη χαρακτηριστική φιγούρα του "ξανθού γίγα", ενός κυνηγού που διακρίθηκε στον αγώνα για την Αμερικανική ανεξαρτησία από τους Βρετανούς αποικιοκράτες κατά τα τέλη του 18ου αιώνα.
Αμερική 18ος αιώνας. Οι πατριώτες μάχονται για την ανεξαρτησία, και την απεξάρτηση από τους Άγγλους δυνάστες.Ο «ξανθός γίγαντας», αναλαμβάνει να οργανώσει τους «επαναστάτες» και να τους οδηγήσει στον δίκαιο αγώνα.
Είναι η μορφή του Μπλέκ, αυτή που γίνεται σύντομα μύθος, τρομοκρατώντας παράλληλα τους κατακτητές.
Ένας γεροδεμένος πατριώτης λοιπόν, αρχηγός μιας ομάδας κυνηγών, που δεν διστάζει να θέτει την ίδια του την ζωή σε κίνδυνο, προκειμένου να διώξει τον Αγγλικό «ζυγό».

Και μαζι του ο καθηγητης Μυστηριος και ο Ροντυ,οι δυο αχωριστοι φιλοι του.
                                                                                                                                                           


ΜΙΚΡΟ ΜΠΛΕΚ
Η πρώτη περίοδος του Μπλέκ  έκανε την εμφάνιση της στα περίπτερα τον Ιούνιο του 1969 και κυκλοφορούσε κάθε τετάρτη απο τις εκδόσεις Καμπανά. Το μέγεθος που είχε ο τίτλος για 341 τεύχη ήταν ο ορισμός του κόμικ τσέπης.Το περιοδικό περιλάμβανε και δεύτερη ιστορία, αυτή του Ρίνγκο, ενώ δημοσιεύονταν σε συνέχειες και ιστορίες του Μικρού Ήρωα .Επιπλέον είχε και ανέκδοτα, εικονογραφημένα , κάποια κείμενα γενικού ενδιαφέροντος ενώ δεν έλειπαν και οι  διαφημίσεις.




ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΗΝΙΑΙΟΣ ΜΠΛΕΚ
Ο Μεγάλος Μπλεκ έβγαινε σε μεσαίο σχήμα με 100  σελίδες και κόστος 10 δρχ στην αρχή της έκδοσης. Περιείχε δύο ολόκληρες περιπέτειες των Μπλεκ Ζαγκόρ αρχικά, του Μικρού Ραιηντζέρ μετά.Σταμάτησε την έκδοση του όταν ο μικρός εβδομαδιαίος Μπλεκ μεγάλωσε σε σχήμα.
Δεν υπήρχε αρίθμηση παρά μονο αναφορά του μήνα κυκλοφορίας.Κυκλοφόρησαν 75 τεύχη από τον Δεκεμβριο 1970 έως τον Φεβρουαριο 1977.



ΝΕΟΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΜΠΛΕΚ
Η δεύτερη περίοδος του περιοδικού.
Το πρώτο τεύχος εκδοθηκε στις  7 Σεπτεμβριου 1977 και κράτησε για 120 τεύχη δίνοντας την θέση του στον "Μπλεκ Νέα Περίοδος".



ΜΠΛΕΚ ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Η μεγαλύτερης διάρκειας περίοδος του περιοδικού.
Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε την Τετάρτη 26 Δεκεμβριου 1979.
Διαδέχτηκε τον «Νέο Δυναμικό» και έκλεισε μετά από 17 έτη και 756 τεύχη. Στο δεύτερο έτος απαλλάχτηκε από τα προσδιοριστικά και έμεινε απλά ΜΠΛΕΚ.


ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟΣ ΜΠΛΕΚ

Το 1994 οι εκδόσεις ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ του Ανεμοδουρά επανα-κυκλοφορούν τον Μπλεκ σε δεκαπενθήμερη έκδοση.
Αυτή τη φορά δεν είναι σαν τις προηγούμενες εκδόσεις πολυθεματικά τεύχη αλλά έχουν αποκλειστικά ιστορίες του Μπλεκ.
Μεσαίο μέγεθος, έγχρωμο, συνεχίζει την κυκλοφορία του μέχρι σήμερα (έχει φτάσει το τεύχος 126).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου